Muižas virtuve 20. gadsimta sākumā
Muižu virtuves vēsture Latvijas gastronomijā bieži tiek uztverta virspusēji, taču patiesībā tā ir daudzslāņaina un atkarīga no muižas atrašanās vietas, īpašnieku rocības un konkrētā laikmeta kulinārajām tendencēm. 20. gadsimta sākuma muižas virtuve Latgalē bija pārsteidzoši moderna un starptautiska – ietekmējoties no kulinārajām tradīcijām, kas nāca gan no Varšavas un Pēterburgas, gan no Parīzes.
Leģendu naktī Lūznavas muižā lasīju lekciju “Izsmalcinātas un modernas maltītes. Muižas virtuve 20. gs. sākumā”, kur runāju par muižas ēdienkarti, importa produktiem, dārzkopības modernizāciju un tehnoloģiskajiem jaunievedumiem, kas ietekmēja ēdienu gatavošanu. Šī laikmeta kulinārā pasaule izrādās daudz plašāka nekā pirmais iespaids par to, kas ir muižas virtuve.
(vairāk…)