Projekti /

Pavārgrāmatu vēsture

Pavārgrāmatu vēsturi pētu vairāk nekā 10 gadus un no turpat 700 latviski sarakstītajām pavārgrāmatām gandrīz katru esmu vismaz reizi turējusi rokās.
Uz pavārgrāmatām skatos kā uz pētījuma objektiem, bet izpētīto papildinot ar krāšņām un vēsturiskām ilustrācijām un neparastām aizgājušo laiku receptēm, rodas saistošs saturs tiem, kas interesējas par gastronomiju un arī tiem, kas interesējas par dzīvi. Tāpēc lekcijas par šo tematu pulcē visdažādāko interesentu loku un ir lieliska intelektuālas izklaides iespēja. Tas gan nav vienīgais formāts, kādā runāt par pavārgrāmatu vēsturi.
Paragramatu badge

Saruna par viltotajiem ēdieniem. Kabaču kaviārs un bērzu sulu šampanietis

Kaut arī vienmēr gribam zināt, kas atrodas mūsu šķīvjos un bļodiņās, tomēr itin bieži ēdienam piešķiram nosaukumus, kas liecina par pretējo – mūsu vēlmi iztēloties ēdienu, ar vārdiem vien kaut ko ikdienišķu padarīt par izsmalcinātu: lūk, kabaču kaviārs un bērzu sulu šampanietis! Kaut gan ar ēdieniem un tiem piešķirtajiem nosaukumiem viss nemaz nav tik vienkārši – par to šajā sarunā ar Sandru Kropu raidījumā “Zināmais nezināmajā”

Raidieraksts “Pavārgrāmatas un prapaganda”

LNB podkāsta “Klausītava” raidierakstā uz sarunu par pavārgrāmatām un propagandu aicināju vēsturnieku Kasparu Zelli un filozofu Tomu Ķenci. Runājām par pavārgrāmatām nacistiskās okupācijas laikā, par ideoloģijas izpausmēm padomju virtuvē un par to, kāpēc šašliks varēja kļūt par centrālo Jāņu ēdienu.

Lekcija Nacionālās virtuves atspoguļojums pavārgrāmatās: propagandas izdevumi

Uz Latvijas Lauksaimniecības universitātes rīkoto lekciju tiešsaistē pulcējās gan pedagogi, kas māca studentiem par Latvijas virtuvi, gan gastronomijas vēstures interesenti un mediju pārstāvji.

Lekcijas ierakstu iespējams noskatīties šeit:

Raidieraksts Ko stāsta pavārgrāmatas

Par pavārgrāmatām un gastronomiju mūsdienās sarunājos ar Mārtiņu Sirmo un Zani Grēviņu.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas podkāsta “Klausītava” sēriju klausieties šeit:

TV raidījums La Dolce Vita. Ar Roberto

Pavārgrāmatu vēsture ir ne tikai lasāma, to iespējams atdzīvināt, senās receptes izmēģinot. Raidījumu par rasola gatavošanu pēc trim senām receptēm skatieties šeit:

Raidījuma 1. daļa
Raidījuma 2. daļa