[wpens_easy_newsletter firstname="yes" lastname="yes" button_text="Signup"]
X
Iesniedzot šo informāciju, Jūs piekrītat savā epastā saņemt jaunumus no šīs lapas. No šīs iespējas varēsiet atteikties jebkurā laikā.

Muižas virtuve 20. gadsimta sākumā 

20/11/2024

Muižu virtuves vēsture Latvijas gastronomijā bieži tiek uztverta virspusēji, taču patiesībā tā ir daudzslāņaina un atkarīga no muižas atrašanās vietas, īpašnieku rocības un konkrētā laikmeta kulinārajām tendencēm. 20. gadsimta sākuma muižas virtuve Latgalē bija pārsteidzoši moderna un starptautiska – ietekmējoties no kulinārajām tradīcijām, kas nāca gan no Varšavas un Pēterburgas, gan no Parīzes.

Leģendu naktī Lūznavas muižā lasīju lekciju “Izsmalcinātas un modernas maltītes. Muižas virtuve 20. gs. sākumā”, kur runāju par muižas ēdienkarti, importa produktiem, dārzkopības modernizāciju un tehnoloģiskajiem jaunievedumiem, kas ietekmēja ēdienu gatavošanu. Šī laikmeta kulinārā pasaule izrādās daudz plašāka nekā pirmais iespaids par to, kas ir muižas virtuve.

Ko ēda 20. gadsimta sākuma muižās?

Muižu ēdienkartes iedvesmojās no Franču augstās virtuves – tā bija gastronomijas standarts Eiropas aristokrātijā. Gardēdība bija ne tikai bauda, bet arī statusa demonstrācija.

💠 Importa produkti: citroni, trifeles, sardīnes, sojas mērces un olīvas – produkti, kas pierādīja muižas īpašnieku saikni ar starptautisko tirgu.
💠 Medījums: stirnas, brieži, aļņi, teteri, slokas un pat lāči – meža veltestika izmantotas izsmalcinātu ēdienu pagatavošanai.
💠 Dārzkopības modernizācija: siltumnīcas un ledus pagrabi ļāva baudīt eksotiskus augļus un svaigas sastāvdaļas cauru gadu.
💠 Tehnoloģiju attīstība: gāzes plītis, mehāniskās virtuves ierīces un uzlabotas konservēšanas metodes atviegloja virtuves darbu.

Šāda ēdienkarte demonstrēja muižas īpašnieku izsmalcinātību un starptautisko gaumi.

Piedāvāju lekcijas par muižu virtuvi dažādos laikmetos

Muižu kulinārais mantojums ir unikāls, daudzveidīgs un nozīmīgs Latvijas vēstures kontekstā. Piedāvāju sagatavot lekcijas un sarunas par muižu virtuvi dažādos vēstures posmos, pielāgojot saturu konkrētai auditorijai:

Vēstures un kultūras interesentiem un pētniekiem – par muižu gastronomijas un sociālās struktūras mijiedarbību.

Kulinārijas entuziastiem un muižu apsaimniekotājiem – par muižu ēdienkartēm un to atdzīvināšanas iespējām.
Neformālām sarunām muižās vai pasākumos – par vēsturiskām maltītēm un tradīcijām vieglā, iedvesmojošā atmosfērā.

Muižu kulinārais mantojums nav tikai pagātnes atbalsis – tas ir stāsts par inovācijām, starptautiskām ietekmēm un sociālajām pārmaiņām. Ja vēlies vairāk uzzināt vai organizēt lekciju – sazinies ar mani vai meklē ŠEIT