Projekti /

Kulinārais tūrisms

Kad izstaigāti muzeji un apskatīti pieminekļi, nogurušais ceļotājs meklē atspirdzinājumu. Bez ēdiena un dzēriena neviens ceļojums nav izdevies, tādēļ ir likumsakarīgi, ka tiek veidoti arī atsevišķi kulinārā tūrisma maršruti. Ceļojot gan Latvijā, gan ārpus tās, pievēršu pastiprinātu uzmanību kulinārajiem aspektiem un man izveidojusies bagātīga pieredze, ar kuru labprāt dalos.
Kulinarais turisms badge

Ēdiens un muzeja ekspozīcija

2022. gada sākumā man bija iespēja iesaistīties Liepājas 17.–19. gs. interjera muzeja “Hoijeres kundzes viesu nams” sagatavošanai atvēršanai. Muzejam ēkā darbosies “Hoijeres kundzes krogs”, kur varēs nobaudīt maltīti 17.–18. gs. noskaņās, kā arī malkot kafiju un tēju ar izsmalcinātām kūkām un smalkmaizītēm Stendera ģimenes konditorejā, kas veidota atbilstoši 19. gs. atmosfērai nama otrajā stāvā. Lai šai gastronomiskajai muzeja apmeklējuma daļai sagatavotos pēc iespējas vēsturiski precīzi, muzeja darbiniekiem nolasīju lekciju “17. un 18.gs. gastronomijas kultūra, kroga ēdienkarte un vide”. Vēlāk diskusijā vienojāmies, ka gastronomiskā piedāvājuma uzdevums gan nav būt pilnīgi autentiskam, aks paredzētu eksperimentālas gatavošanas metodes, bet gan – radīt asociācijas un sajūtas, kad apmeklētājam piedzīvot izjust laika distanci.

Brošūra Rokasgrāmata tūrisma uzņēmējiem: Kulinārais tūrisms

Brošūra tapusi lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” projekta “Livonijas garša” ietvarā, projektā vadīju arī semināru par šo tēmu un sagatavoju individuālas rekomendācijas uzņēmējiem. “Livonijas garša” ir kulinārais maršruts pa Latvijas un Igaunijas tūrisma vietām, kas ļauj iepazīt vēsturiskās Livonijas ēdienu vēsturi. Brošūrā esmu apkopojusi materiālus, kas noderēs ne tikai lauku tūrisma uzņēmējiem, bet ikvienam, kas interesējas par to, kā iespējams kulināro mantojumu izmantot produktu attīstīšanā un mārketingā.

Ar brošūru var iepazīties šeit:

Rokasgrāmata tūrisma uzņēmējiem