Projekti/

Gastropoētika

No 2020. līdz 2022. gadam esmu galvenā izpildītāja Latvijas Zinātnes padomes finansētajā pētniecības projektā “Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts”, ko īsteno Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte. Projekta mērķis ir skaidrot, kādas funkcijas pilda ēdiena un dzēriena, to gatavošanas, kā arī ēdienreižu, garšas, baudas un viesmīlības tēlojums literārā tekstā un sasaistē ar nacionālās identitātes apzināšanos.
Gastropoetika icon.FLPP Icon.
A photo of medalaines.

Šis citāts ir viens no visbiežāk minētajiem, runājot par ēdienu un literatūru. Ēdiena un ēšanas apraksti literatūrā nekad nav tikai par uzturu – tie stāsta par varoņiem, to sociālo vai etnisko piederību, arī noskaņojumu vai savstarpējām attiecībām. Ar ēdiena aprakstu palīdzību var raksturot noteiktu laikmetu vai vietu. Literāros tekstos ēdiens var kalpot par metaforu avotu, lai risinātu jautājumus par dzīvību un nāvi, miesu un garu, reliģiju vai seksualitāti. Pētījumā tiek aplūkoti dažādi teksti: autobiogrāfijas, romāni un dzeja, arī pavārgrāmatas, turklāt pētīti ne tikai latviešu, bet arī Baltijas vācu, ebreju un krievu literatūru un emigrācijas tekstus. Projekta ietvarā par literāru tekstu uzskatāmas arī pavārgrāmatas, fokusējoties nevis uz to utilitāro aspektu, bet gan radītajām nozīmēm un demonstrētajām vērtībām un spēju ar aprakstu un ilustrāciju palīdzību stāstīt par konkrētu laikmetu un sabiedrību.

Grāmata “Ēdiena reprezentācija kultūrā”

Patiess gandarījums – latviešu valodā šādas grāmatas nemaz tik bieži netiek izdotas! Vairāk nekā 3 gadus ilgais Gastropoētikas pētījumu projekts noslēdzies ar tradicionālā papīra formātā iespiestu kolektīvo monogrāfiju “Ēdiena reprezentācijas kultūrā”. Latvijas ēdiena kultūrai veltīti 19 akadēmiski raksti, lielākoties par ēdienu literatūrā, toties no dažādiem skata punktiem.

Mans raksts “Latvijas garša: nacionālās virtuves reprezentācija pavārgrāmatās” stāsta par to, kā gandrīz 100 gadus ilgā laika periodā izveidojusies Latvijas nacionālā virtuve un kā tā atspoguļojas pavārgrāmatās.

Projekta prezentācija

Pirmo reizi plašāk stāstu par projektu Latvijas Universitātes kolēģiem un studentiem Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā.

Prezentācijas ieraksts pieejams šeit:

Medijos par projektu