Pavārgrāmatas ir daudz vairāk nekā vienkārši recepšu krājumi – tās atklāj sabiedrības ieradumus, gaumi un vēsturiskās pārmaiņas. No muižu smalkajām mielastu ēdienkartēm līdz padomju laikmeta praktiskajiem ēdieniem – pavārgrāmatu vēsture parāda, kā mainījusies mūsu ēdiena kultūra, vērtības un pat dzimumu lomas virtuvē. Par to arī decembra lekcijā Bauskas rajona bibliotekāriem “Latvijas virtuve pavārgrāmatās”.
Mans darbs kā ēdiena kultūras pētniecei ir ne tikai izzināt ēdiena vēsturi, bet arī stāstīt par to plašākai auditorijai. Es vadu lekcijas, kurās runāju par pavārgrāmatu tradīcijām dažādos laikmetos, analizēju to saistību ar sabiedrības modernizāciju, kultūras apmaiņu un politiku.
Esmu runājusi gan ar vēsturniekiem, pētniekiem un kulinārijas entuziastiem, gan ar tiem, kuriem vienkārši patīk iedvesmoties no pagātnes un diskutēt par ēdienu neformālā, svētku atmosfērā.
📌 Ja arī Tev interesē pavārgrāmatu vēsture, ēdiena kultūra un tās loma mūsu ikdienā, droši sazinies – labprāt dalos ar šo aizraujošo stāstu dažādās auditorijās!