[wpens_easy_newsletter firstname="yes" lastname="yes" button_text="Signup"]
X
Iesniedzot šo informāciju, Jūs piekrītat savā epastā saņemt jaunumus no šīs lapas. No šīs iespējas varēsiet atteikties jebkurā laikā.

Lekcija par ēdiena izmantošanu izglītībā

13/07/2022

Vasaras sākumā biju klāt interesanta projekta sākumposmā. Projekta dalībnieki no Latvijas, Itālijas un Grieķijas pētīs ēdiena izmantošanu neformālajā izglītībā – kā pielietot jaunas metodes un konceptus darbā ar jauniešiem un veicinot viņu iesaistīšanos un izpratni par dažādām sociālām problēmām. Lai visi partneri būtu, tā teikt, “uz vienas lapas”, viņu pirmajā tikšanās reizē nolasīju lekciju par ēdienu un kultūru “Changing Identities: Food, Culture and Society”. Man šī bija iespēja pārdomāt visu, par ko esmu rakstījusi un domājusi pēdējos gadus un censties no tā izveidot saistītu stāstījumu. 

Lekcijā stāstīju par ēdiena akadēmiskās pētniecības vēsturi un to, kā ēdiena pētniecība pamazām kļuva par atsevišķu interdisciplināru nozari. Runājām par vērtību sistēmu un kultūras parādībām, kas mūsdienās saistās ar ēdienu un protams, par tā lomu identitātes konstruēšanā, īpaši runājot par globālām un vietējām, nacionālām un reģionālām identitātēm.

Man īpaši interesanti bija apkopot dažādus viedokļus, tai skaitā pašas pieredzi, lai secinātu, par ko un kādā veidā var mācīties ar ēdiena starpniecību. Tā noteikti nav tikai uzturzinātne vai pārtikas tehnoloģija, nedz arī lauksaimniecība vai tirgzinība, bet arī komunikācija, sadarbība, spēja runāt par neērtiem tematiem un diskutēt par sociālām problēmām. Ceru, ka ēdiens kā metode atradīs savu vietu arī Latvijas izglītības sistēmā.