Brīvdabas muzeja Priedes krogā man bija iespēja iepazīstināt trīs Baltijas valstu pārstāvjus ar Latvijas virtuvi. Pasākumā “Latvijas virtuve Baltijas kotekstā” runājām par kopīgo un atšķirīgo visās trīs valstīs un secinājām, ka valstu robežas bieži nesaskan ar kulinārajām robežām. Pasniegtās uzkodas: cepti nēģi želejā, kaņepju sviests un Jāņu siers katra savā veidā reprezentē Latvijas tradīcijas un ļāva man pastāstīt gan par šo ēdienu izcelšanos, gan kultūrvēsturisko nozīmi, gan izmaiņām laika gaitā.
Gastrodiplomātija nozīmē noteiktu sabiedrisko attiecību veidu, kurā galveno lomu spēlē ēdiens. To īpaši izmanto valstu zīmolu veidošanā, kā arī starptautisku profesionālu komandu saliedēšanai, stāstot par valstīm un to kultūrām ar ēdiena starpniecību. Ņemot vērā, ka katrs starptautisks notikums vienmēr saistīts ar ēdināšanas pauzēm, ierosinu izmantot latviskos ēdienus, lai tuvāk iepazīstinātu ar Latvijas kultūru – vērtībām, uzskatiem un dzīvesveidu.